sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Sabaidee Luang Prabang!

En varmaan muistanut viime päivityksessä kehua mun Vientianen majapaikkaa, johon aion ehdottomasti mennä takasin, kun meen Vientianeen reilun viikon päästä. Sihome roadin Backpackers Garden hostelin punkka oli vajaan viis euroa yöltä, sisältäen hyvän aamupalan ja rinkan mentävän lockerin. Henkilökunta oli ihana ja paikasta sai myös hyvää ruokaa! Vähän syrjässä paikka on, mutta kävelymatkan päässä kaikesta.




Saavuin siis tänne Laosin vanhaan pääkaupunkiin, UNESCOn yhteen maailmanperintökohteeseen Luang Prabangiin, perjantai-iltana. Tää on Mekong- ja Nam Khan -jokien ympäröimä, älyttömän kaunis pieni kaupunki. Muistuttaa hirveen paljon Vietnamin Hoi Ania. Bussimatka tänne oli pitkälti serpentiinitietä vuoristossa (eli ei todellakaan yöbussia), mutta kuski ajoi tosi hitaasti ja rauhallisesti. Pelätä ei tarvinnut ja maisemia ehti ihailla. Harmi, että bussin ikkunat oli niin likaiset, ettei kuvaamisesta tullut mitään. Ne maisemat olis tarvinnut saada ikuistettua kunnolla.


Bussimatka otti 10 tuntia ja maksoi 170 000. Bussi oli kulunut, mutta kuitenkin moderni bussi eikä mikään ruostekasa. Henkilökunta ei juuri kommunikoinut englanniksi eikä opastanut, mutta muiden touhuja seuratessa tajus mikä stoppi millonkin on kyseessä. Kyydissä oli kaks länkkyä mun lisäks ja paikallisia. Bussissa matkusti myös vartija. Muistan lukeneeni jostain sissi-iskuista vuoristossa, minkä takia secut on kyydissä. Se on vaan varotoimi eikä uhka oo kovin konkreettinen.


Matkalla pysähdyttiin useita kertoja siisteihin vessoihin. Hintaan kuului myös lounaslipuke, jonka olis saanut yhdessä raflassa käyttää. Se oli kuitenkin buffet tyyppinen paikka, jossa ruoka selkeestikin seiso ja lämpöasteita se 35 niin jätin syömättä. Bussi ilman vessaa + serpentiinitiet + ripuli = ei kiitos. 


Luang Prabangin linja-autoasemalla tuktuk-kuskit taas tiesi arvonsa. Jos halusit kyydin, maksoit 20 000 kipiä, oli kyydissä yks tai viis. Yli kaks euroa on kallis, mutta minkäs teet. Tuktuk toi mut tähän LPQ-hostellille. Oon ollu tässä nyt kaks yötä ja oon vielä kaks. Hostelli ei oo kummonen, dormit on ahtaat ja henkilökunta ei kovin ystävällistä, mutta 4,5 euron yöhintaan kuuluu myös aamupala. Tää on ainakin majotusten suhteen melko kallis kaupunki ja mitään tän hintasta en tällä sijainnilla bongannu. Tästä on lyhyt kävelymatka yömarkkinoille, Phousi-vuorelle, Mekong-joen rantaravintoloihin ja markettiin.




Ollaan nyt vaan pyöritty ympäri tätä kaupunkia, eilen juhlistettiin vähän Halloweenia ja olin kyllä varmaan ainoo, joka ei pukeutunut. Reppureissaajan resursseilla näytti suosituinta olevan, että pojat pukeutu naiseks ja tytöt mieheks. Eihän se tyylikästä ollut. Täällä yöelämä rajoittuu muutamaan kapakkaan ja keilahallin jatkobileisiin. Muutenkin tässä maassa baarit menee aika pitkälti kiinni puolilta öin. Täällä on kyllä fiilikseltään ihan mieletön baari Utopia, joka on paljon länkkyjen suosiossa. Sitten tietysti pilkkahintaisella oksettavan pahalla Lao lao -riisiviinalla saa vähillä kipeillä päänsä sekaisin, vaikkei täällä Aasian parhaaks olueks kutsuttu Beerlaokaan maksa maltaita. 640 ml noin 10 000-15 000 kipiä (rontti euro). Sanotaan, että ainoastaan Vang Viengissä voi juhlia, mutta  näyttää se täälläkin onnistuvan, kun tietää, mihin mennä.



Tää kaupunki on kaunis ja rauhallinen. Ranskalaisvaikutteet näkyy ihanissa rakennuksissa. Kuuluisa tää on lähellä sijaitsevista vesiputouksista ja monista temppeleistä. Meen tänään käymään isoimmalla vesiputouksella ja koitan vielä huomenna ehtiä toiselle, jota mulle monet on kehunut. Illalla koitan jaksaa kiivetä turistimassan sekaan katsomaan auringonlaskua Phousi-kukkulan huipulla olevalle temppelille.




Täällä on myös kauneimmat yömarkkinat, mitä oon missään nähnyt. Tavara on pitkälti samaa kuin missä tahansa, mutta paljon on tarjolla myös laosilaista käsityötä. Markkinat alkaa viiden kieppeillä ja päättyy ennen kymmentä. Hintataso on esim. Thaimaata edullisempi, mutta yhtä helposti täällä ei tinkaa kuin muualla.



Yömarkkinoilla on myös hauska ruokakatu. Siellä on useita aasialaista (hyvää) ruokaa tarjoavia buffetteja, joista saat 10 000-15 000 kipin hinnalla lapata lautaselles niin paljon kun napa vetää. Ruuan laadusta en mee takuuseen, mutta maku on hyvä ja vatsa ei oo osottanut vastalauseita. Paikat on myös niin suosittuja, että ruoka ei varmasti ehdi kauan seistä. Siltikin jätin tuoreet vihannekset ottamatta.




Yömarkkinoiden kadulla on myös koko ajan mielettömän hyviä hedelmäsmoothieita, crepejä yms. tarjoavia kojuja. Samoin kadun kulmassa on hyvä noodelipaikka, jossa annos maksaa 15 000 kipiä.



Täällä on myös ihana Joma Cafe, joka löytyy myös Vientianesta. Sieltä saa puhdasta tuoretta ruokaa ja varsinkin salaatit, laosilainen kahvi ja suklaakakut on namnamnam. Jos mietitte, oonko tehny täällä muuta kuin syöny, vastaus on en. Scandinavian Bakery on vielä etsimättä, Vientianesta sen löysinkin. Ei vetäny korvapuusti mummun pullille vertoja!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti