tiistai 6. lokakuuta 2015

Bye bye Cambodia!

Viimeinen päivä Phnom Penhissä ja samalla Kambodzassa on ohi. Oon kaks päivää kävellyt ympäri tätä kylää ja istuskellut iltaa muiden kans lähikuppilassa. 


Yhteen asiaan en oo saanu vastausta: Miks naiset kulkee täällä pyjamat päällä myös päivisin?


Kambodza on aika kiva maa, mutta tän Thaikku-fanin listoilla ei ottanut kirkkaan ykkösen paikkaa kyllä. Jos mulla olis ollut täällä enemmän aikaa, olisin kiertänyt toki Etelä-Kambodzan rannikkokaupunkeja ja käynyt esim. Koh Rongin saarella. No, ompahan syitä tulla takaisin tännekin.


Täällä liikenne on vielä hullumpi kun Thaikuissa. Täällä todellakin mennään mihin väliin milloinkin mahtuu, jalankulkijalla ei oo täällä minkäänlaista arvoo. Hyvin toimii täällä kyllä kikka, että ylität tien ja kävelet vaan tasasta vauhtia, et pysähdy etkä säntäile, niin sun menos pystytään ennakoimaan. Välillä silti tuntuu, että täällä kaikki etenee ihan pyhällä hengellä (vai mikä se nyt buddhalaisuudessa onkaan) ja oma hengissä selviytyminen on lähinnä ihme. (Äiti ja mummu: Käytin ihan hirveetä liiottelua ja mulla on kyllä kaikki raajat ja jopa varpaat tallella! Haleja!)


Parkkeeraaminen täällä naurattaa mua ihan pirusti. Pääasiassa voit jättää autos ihan, mihin tykkäät. Mutta sitten kun on jollain tavalla vedetty parkkiruutua niin riittää, että vaikka auton eturengas vaan olis ruudussa. Sehän on tosi käytännöllistä, koska sillon yhteen ruutuun mahtuu tosi monta autoa (ja houkuttelee mua siks, että käytän tätä tyyliä usein myös Suomessa). Mutta ei sen sitten oikeestaan oo niin kauheen väliä, että onko se auto ruudussa lainkaan vai onko se sen edessä poikittain.


Mutta siis asiaan Phnom Penh on aika kompakti pääkaupunki. Keskusta-alue on kutakuinkin saavutettavissa kävellen (siis jos ei eksy ja niin mulle ei ole käynyt niin en tiedä kokemuksia). Kaikki nähtävyydet, kuten Royal Palace ja hopeinen pagoda, Wat Phnom, itsenäisyyden muistomerkki ja kansallismuseo, on tosiaan kävelymatkan päässä esim. joenrannasta. Mä en vielä ole toipunut Chiang Main ja Bangkokin nähtävyysähkystä niin tyydyin katsomaan noi paikat vaan ihan ulkopuolelta. Kaikkiin on myös sisäänpääsymaksu. National museumia täällä kyllä jokainen kehuu, mutta mene ja tiedä.




Suosittelen majottumaan jossain river sidella ja itseasiassa tää Dolphin Hostel kadulla 118 on aika huippupaikalta. Tästä on lyhyt matka päivä- ja yömarkkinoille, nähtävyyksille ja Phsar Chasin ostosalueelle. Heti, kun kävelee vähän esim. night marketin ohi rantakatua pitkin, hinnat muuttuu rieleiksi kaikissa paikoissa ja niin ruoka-annos kuin hierontakin maksaa 10 000 rieliä eli 2,5 dollaria. Se on noin 1-2 dollaria vähemmän kuin tässä jokirannassa.



Well well, worth to visit tää kaupunki on jo  viihtyisyytensä ansiosta. Toki täällä korostuu ihan hirveesti noi mopoilla tehdyt varkaudet. Käsilaukuista ja kännyköistä kannattaa todellakin pitää kiinni. Niin kun Lonely Planetkin sanos, ne on ammattilaisia ja onnistuu yleensä kerrasta nappaan saaliinsa.


Nyt mä lähden vielä syömään ja pakkaan kamani. Pick up on huomenna 7:40 jälkeen ja 8:30 lähtee bussi Vietnamiin. (Kädet ristiin, ettei siitä viisumitarrasta tuu mitään sanomista...) Palataan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti